O nama

KO SMO MI?

Mi smo Društvo motociklistkinja Srbije (DMS), udurženje građana čija se oblast delovanja vezuje za motociklizam, a poseban akcenat se stavlja na žene koje voze motocikle. Nastali smo aprila 2019. godine.

KAKO JE NASTALO DMS?

Broj motociklistkinja svakodnevno raste, ipak taj broj je drastično manji u  odnosnu na broj naših muških kolega. Kako bi se međusobno upoznale i družile devojke su oformile grupe na društvenim mrežama namenjene isključivo devojkama koje voze motocikle. 2019. godine, nakon uspešno realizovane internacionalne ženske moto štafete (Women Riders World Relay) koja je je kroz Srbiju prošla 5. i 6. aprila javila se potreba za udruženjem koje bi moglo administrativno i pravno da stane iza događaja koji organizuju žene koje voze motocikle. Prvi zvaničan projekat ovog udruženja bila je prva MAD – Moto Avantura za Devojke.

ŠTA JE MAD MOTO AVANTURA ZA DEVOJKE?

MAD Moto Avantura za Devojke je moto kamp namenjen motoicklistkinjama. Njegova ideja je da okupi žene koje voze dvotočkaše pre svega iz Srbije, ali i iz regiona pa čak i sveta.

Nastalo po uzoru na Babies ride out i srodna okupljanja, MAD se organizuje u formi kampa, a za vreme trajanja same Moto Avanture za Devojke učesnice će imati priliku da se provedu na svirkama, provozaju, učestvuju u radionicama, takmiče se u raznim bajkerskim igrama i uživaju u društvu devojaka koje dele njihova interesovanja.

CILJEVI MAD MOTO AVANTURE ZA DEVOJKE?

Ciljevi MAD moto avanture mogu se podeliti u dve grupe:

  1. Ciljevi usmereni ka učesnicama
  2. Ciljevi usmereni ka društvu

Učesnice kampa dobijaju mogućnost da provedu vreme sa devojkama koje dele njihova interesovanja, da razmenjuju iskustva, pronađu motivaciju da rade ono što vole, nauče nešto novo o sportu kojim se bave i naravno uživaju u vožnjama, druženju i provodu.

MAD moto avantura ima i širi kontekst. Njen cilj je suzbijanje stereotipa nastalih prikazivanjem banalizovane slike žene motoriste koja se često vezuje za polu nagu atraktivnu devojku na sportskom motoru. Sa druge strane sama ideja moto avanture koja uključuje boravak u prirodi i putovanja pomaže nam da skrenemo pažnju na lepote koje se kriju u ,,našem dvorištu“ kao i značaj očuvanja te prirode. Posle svega i samim odbariom lokacije organizatori MAD Moto Avanture za Devojke žele da ukažu na mogućnosti korišćenja napuštenih ili nedovoljno poznatih lokacija.

Uzimajući sve navedeno u obzir MAD može da bude primer koji će pozitvino uticati na mlade (ali i na one starije) i pomoći im da shvate da iako postoji mnogo realnih prepreka za relaizaciju ideja i snova, češće su one koje mi sami sebi postavljamo.

MAD Moto Avantura za Devojke, iako namenjena samo ženama, nema za cilj bilo kakvo propagiranje šovinističkih stavova usmerenih prema muškarcima.

KO STOJI IZA MAD MOTO AVANTURA ZA DEVOJKE?

Tvorac ideje MAD moto avanture je Tijana Hrčak (motorista, foto reporter i novinar), a projekat se realizuje u saradnji sa Društvom motociklistkinja Srbije, devojkama koje svakodnevno kreiraju Avanturu i sponzora bez čije pomoći kamp ne bi bilo moguće realizovati.